tisdag 30 mars 2010

Rena rama medeltiden!

Har dragit igång ett nytt bokprojekt på temat medeltiden med mina elever idag och känner mig helt såld på denna dramatiska epok och har vältrat mig i medeltidslitteratur ett par veckor före projektet. Medeltiden rymmer spännande miljöer som borgar, kloster och slott och berättelserna har ofta inslag av antingen hövisk, smäktande kärlek eller dramatiska strider och riddare. Medeltiden är långt ifrån tråkig och grå i litteraturens värld. Bara betänkt hur fanatasylitteraturen inte sällan skapat världar med samhällsstruktur och miljöer som liknar de medeltida.

Förutom de obligatoriska medeltidsberättelserna Tristan och Isolde, Decamerone, Gunnlaug Ormtungas saga och Tusen och en natt kan eleverna denna gång välja bland nyskriven litteratur som utspelar sig under medeltiden. Två som jag skulle vilja lyfta fram bland dessa är Brännmärkt (2007) av Catharina Ingelman-Sundberg och Månskensvargen (2009) av Elvira Birgitta Holm.

Månskensvargen är en skatt, tycker jag. Med ett rappt och poetiskt språk målar Elvira Birgitta Holm upp världsbilden för femtonåriga Ylva som är en av få som överlever pesten i 1300-talets Värmland. Ylvas strävan att överleva trots förlamande uppgivenhet, ensamhet och saknad kantar berättelsen. Det är smutsigt, fult och hårt och samtidigt vackert och levande i Holms medeltida värld. Riktigt intressant blir kontrasten mellan den vidskepliga Ylva och den före detta munken Mikael som hon träffar. Berättelsen rymmer många dimensioner, men framförallt tycker jag om äventyret som den bjuder på. Jag sträckläste Månskensvargen och ser fram emot en uppföljare.

I Brännmärkt får vi följa Anne Persdotter som förlorar allt hon äger, inklusive man och barn, och vi får se hur hon försöker skapa sig ett nytt liv i ett medeltida Stockholm. Storyn är egentligen ganska banal, men också spännande och jag tycker om att jag får en bild av Stockholm och livet här på 1300-talet. Catharina Ingelman-Sundberg har gjort noggranna efterforskningar om medeltida liv och jag lär mig nya begrepp som "järtecken" och "portkona", men ofta får jag känslan av att Ingelman-Sundberg är mer historiker än författare och att karaktären Anne nog egentligen inte hade levt särskilt länge i det verkliga medeltidsstockholm. Det är helt enkelt lite väl tillrättalagt. Men, jag blir sugen på att lära mig mer om medeltiden i Stockholm när jag läser boken och det är ju inte så dumt.


Några fler bra medeltidsberättelser att sätta tänderna i:

Vägen till Jerusalem
av Jan Guillou
Klostrets gåta
av Mary Hoffman
Över näktergalens golv av Lian Hearn
Dagbok Murasaki Shikibu

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...